Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookies. Více informacíSouhlasím
Příroda Hrubého Jeseníku: jedinečný a ohrožený klenot
0
0
0
0
0
0
0

Destrukce přírodní rezervace Suchý vrch - červenec 2019

Správa CHKO Jeseníky bohužel pokračuje v ničení nejcennější přírody Jeseníků a po Rejvízu vydala před několika dny další rozhodnutí o povolení výjimky ze zákazů podle zákona o ochraně přírody a krajiny, tentokrát v případě přírodní rezervace Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem. Umožnila tím destruktivní zásahy proti kůrovcem napadeným stromům na 87% plochy přírodní rezervace. V praxi jde  o použití toxických chemických látek a kácení a mechanické odkornění stromů napadených kůrovcem. Kácení v přírodě blízkých lesích, které zde dosahují stáří až 200 let, přitom ve velkém začalo a je překvapující, že během několika dní od vydání výjimky byly pokáceny již patrně stovky stromů na vícero místech rezervace. Přitom v okolí rezervace je množství neasanovaných ohnisek kůrovce v hospodářských lesích.

Rozhodnutí Správy je dokonce v rozporu s metodikou MŽP ČR a hlavně je nesmyslné, protože kůrovec není jen v rezervaci, ale zejména v přilehlých hospodářských lesích. Většina okolí rezervace je v kalamitním stavu a provádí se zde kalamitní těžby se vznikem různě velkých holin. To nejlépe dokládá portál www.kurovcovamapa.cz   Kalamitní situace v oblasti není způsobena výskytem kůrovce v rezervaci, je jen součástí masivní kůrovcové vlny, která postupuje z východu do vnitrozemí CHKO a kterou lesníci nezvládají řešit. V důsledku chybného rozhodnutí Správy je zde vážné riziko, že v brzké době budou vytěženy nejen lesy v okolí, ale nesmyslně zničena bude i samotná rezervace!

Za poškozování chráněné přírody nese vedení Správy CHKO plnou odpovědnost!

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 - Detailní mapa s kůrovcovou situaci na Suchém vrchu - černá linie je hranice rezervace
Detailní mapa s kůrovcovou situaci na Suchém vrchu - černá linie je hranice rezervace
 - Kontext širší oblasti - kůrovcová kalamita postupuje z východních Jeseníků do nitra CHKO.
Kontext širší oblasti - kůrovcová kalamita postupuje z východních Jeseníků do nitra CHKO.